Boardtypes
Over het algemeen onderscheiden we de planken in de volgende categorieën:
- Freeride
- Freewave
- Wave
- Freestyle
Freeride (Vlak water)
Een freeride plank is over het algemeen een hele universele plank en gemaakt voor variërende omstandigheden. Met name in Nederland is het een plank die je eigenlijk altijd zou kunnen gebruiken.
De voornaamste redenen waarom ze zo universeel zijn is omdat er een breed scala aan zeilen op kan, ze goed zijn met hardere wind maar ook met minder wind en al met al een perfect type board voor beginners maar ook voor de ervarenere mensen. Een freeride board planeert voornamelijk makkelijk heeft een hoge topsnelheid.
- Volume: 95-140L+
- Lengte 236-249cm / Breedte 61-78cm
- Zeil formaat: 4,5-8m
- Water omstandigheden: Vlak - Choppy
- Wind omstandigheden: 12 - 30 knopen
Het nadeel van een freeride plank is dat ze slechter te controleren worden hoe meer golven er zijn, de reden hiervoor is de breedte van de plank en het hebben van weinig rocker.
Freewave (Vlak + Golfslag)
Een freewave plank is een combinatie tussen de freeride en een wave plank, tot op zeker hoogte "best of both worlds". Een freewave plank heeft de flexibiliteit van een freeride plank en kan daardoor bijna altijd gebruikt worden, maar daarbij komt ook dat ze beter zijn voor bijvoorbeeld varen op zee of in gebieden waar de golven hoger worden.
De reden waardoor dit komt is omdat een freewave plank meer rocker heeft dan een freeride plank waardoor hij makkelijker door golven kan manoeuvreren, maar ook iets minder breed met meer curve.
Dit maakt ze wel wat minder makkelijk dan een freeride plank en kost dus over het algemeen meer ervaring.
- Volume Range: 85L-125L
- Lengte 223-235cm / Breedte 56-69cm
- Zeil formaat: 4m-6.5m
- Water omstandigheden: Vlak, Choppy, Hoge golven
- Wind omstandheden: 15-35 knopen
Het nadeel van een freewave plank is dat het een goeie mix is van zowel de freeride als de wave plank, alleen betekent dat ook dat het de uitschietende voordelen minder heeft. Zo planeert het minder snel dan een freeride board en is het voor extreme golven ook minder geschikt ten opzichte van een wave plank.
Wave (Hogere golven/Zee)
Wave planken zijn het beste voor op zee of gebieden met veel hogere golven, in Nederland geldt dit vooral op zee. Een wave plank heeft een grotere curve rondom de rails waardoor ze makkelijker kunnen manoeuvreren en strakkere bochten kunnen maken. Wel zijn ze wat minder snel met aan-planeren ten opzichte van een freewave of freeride plank. Ze hebben een grotere neus en tail rocker waardoor ze betere controle hebben als je tegen een hoge golf aanvaart.
- Volume Range: 70L-105L
- Lengte 212-226 cm / Breedte 52-63cm
- Zeil formaat: 3.7–6m
- Water omstandigheden: Hogere golven en sprongetjes tegen golven
- Wind omstandheden: 18-35+ Knopen
De nadelen van een wave plank zijn onder andere het langzamere planeren vanwege de potentere rocker. De smallere tail en de vaak kleinere vin zorgt voor minder stabiliteit wat ze gevoeliger maakt. Al met al is een wave plank dus lastiger te varen en moet je hier meer ervaring hebben, vooral op het gebied van gewichtsverdeling en balans.
Freestyle (Vlak, kleine golven/chop)
Freestyle planken zijn natuurlijk bedoeld voor trucjes en dan niet alleen de Sail-360. Om hierin uit te blinken moeten deze boards vooral klein, licht en goed te controleren. Een freestyle board is te herkennen aan de mindere hoeveelheid rocker die weer vergelijkbaar is met die van een freeride plank, maar ook wat extra volume aan de tail-zijde van de plank waardoor sprongen makkelijker worden. Daarnaast hebben freestyle planken bij voorkeur een kleinere vin, deze gaat natuurlijk makkelijker uit het water maar maakt hem wel sensitiever.
Daarnaast planeert een freestyle board verrassend makkelijk en wanneer er wel een lange vin onder zit zijn ze erg stabiel en planeren ze bijvoorbeeld na een powergijp sneller dan een freeride/freewave plank.
- Volume Range: 72-102L
- Lengte 207-209cm Breedte 58-62cm
- Zeil formaat: 4m-5.7m
- Water omstandigheden: Vlak water, kleine golven/choppy
- Wind omstandheden: 15-35 knopen
De nadelen van een freestyle plank zijn dat ze het liefst op vlakker water gevaren moeten worden omdat ze weinig rocker hebben, ook kunnen ze door de kleine vin sneller last hebben van een spinout met name bij teveel druk op de achterste voet. Ze zijn dus vrij lastig.
Zeilen





Bij zeilen maken we onderscheid in de volgende categorieën:
- Freeride
- Slalom
- Wave
- Freestyle
Freeride
Een freeride zeil heeft net als bij de planken als voordeel dat ze eigenlijk voor alles wel iets te zeggen hebben. Het is namelijk een combinatie in een gelijke balans van een slalom, freestyle en een wave zeil waardoor hij alles een beetje kan. Dit zijn daarom ook veel verkochte zeilen en ze zijn met name goed voor beginnende surfers of voor mensen die niet specifiek 1 type vaart.
Het is eigenlijk een soort "allerdaags" zeil, ze zijn goed om snel mee te varen en je kan er ook trucjes mee doen maar voor de meer geavanceerde trucjes zul je toch over moeten stappen op een freestyle zeil.
Op de lauwer hebben wij bijvoorbeeld een Severne Convert, dit is een voorbeeld van een freeride zeil. Een ander zeil wat ook wat wegheeft van een freeride zeil is de Severne Gator, alleen zit dit meer tussen freeride en freewave in.
Slalom
Een slalom zeil legt zijn focus op snelheid en dit maken ze vrij duidelijk zichtbaar. Dit doen ze door een groot verhoudingsverschil tussen de breedte bij de top en de breedte van de giek. Een slalomzeil is er daarom ook niet perse op gemaakt om veel trucjes mee, dit wordt nagenoeg onmogelijk gemaakt door de breedte van dit zeil.
Sommige slalom zeilen hebben speciaal om nog sneller te gaan "cambers" in het zeil wat hem lastiger te trimmen maakt maar wel zorgt voor meer (af te stellen) bolling in het zeil.
De voordelen van een slalom zeil zijn dus met name snelheid, maar ze zijn ook makkelijker met waterstarten door het in de breedte verdeelde oppervlak.
Op de Lauwer gebruiken we dit soort zeilen in principe niet omdat ze niet heel allround zijn en ze weinig voordelen bieden in de gemiddelde weersomstandigheden die wij ervaren tijdens het lesgeven terwijl andere zeilen dit wel bieden.
Wave
Wave zeilen worden zoals de naam al zegt voornamelijk gebruik voor het varen met hoge golven. Wat een wave zeil herkenbaar maakt is de versteviging in het onderlijk door middel van x-ply omdat de golven hier anders tegenaan slaan.
Verder zijn ze bedoeld om makkelijk te manoeuvreren dus ze zijn qua oppervlakte verdeling vergelijkbaar met een freeride zeil. Verder is er bij het onderlijk wel zichtbaar dat hij met een iets scherpere hoek naar boven snijdt waardoor het zoveel mogelijk de golven eronderdoor laat gaan in plaats van in het zeil.
Op de Lauwer gebruiken wij niet veel wave zeilen, een voorbeeld is de Severne SWAT.
De reden dat de voorkeur niet uit zal gaan naar een wave zeil is omdat er weinig golven zijn in het gebied en met de omstandigheden dat er gevaren wordt.
Freestyle
Freestyle zeilen zijn natuurlijk gemaakt om mee te freestylen, en dus trucjes te doen.
Om hiervoor te zorgen hebben ze hem bij het onderlijk nog scherper uitgesneden dan een wave zeil zodat het het "ducken" van het zeil makkelijker maakt en hebben weinig oppervlakte onder de giek zitten.
Verder is het zeil vaak algeheel kleiner en lichter dan andere zeilen zodat het makkelijker beweegt. Het doel van dit type zeil is een balans tussen stevigheid en weinig gewicht, dit wordt bereikt door x-ply te gebruiken op de kwetsbare delen en lichtere materialen bij de rest.
Freestyle zeilen zijn met name goed voor relatief zachte wind en ook vaak strakker getrimd en hebben daardoor minder bolling en weinig loose leach, het zeilpunt ligt hierdoor hoger ten opzichte van andere zeilen wat weer voordelen met zich meebrengt voor freestylen.
Op de Lauwer gebruiken we in deze categorie de FR33K in de maten 4,0 , 4,4 en 4,8.




